Mláďat kamzíkov je viac ako vlani

03.07.2012 Poprad

Tatranská Lomnica 3. júla (TASR) – V porovnaní s minulým rokom je novonarodených kamzíkov v Tatrách viac. Počas tohtoročného jarného spočítavania ich narátali celkom 178, čo je o 29 viac ako vlani. Celkovo na území Tatier napočítali 950 kamzíkov. Na slovenskej strane ich bolo 675, z toho 103 mláďat, na poľskej strane 275, z toho 75 novonarodených kamzíkov.
Predovšetkým počty novonarodených kamzíkov sú dôkazom, že kamzík vrchovský tatranský má na oboch stranách Tatier veľmi dobré prírodné podmienky. K nárastu počtu novonarodených mláďat kamzíka podľa Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAPu) prispela tohtoročná teplá jar bez snehu, ale aj starostlivosť a ochrana, ktorú celej populácii venujú pracovníci ŠL TANAPu a Tatranského národného parku (TNP) v Poľsku.
"Aj napriek nepriazni počasia počas spočítania sú zistené údaje veľmi potešujúce. Potvrdzujú tendenciu posledných rokov nárastu populácie tohto endemického živočícha Tatier," uviedol zoológ ŠL TANAPu Jozef Hybler. Spomedzi mimoriadnych zážitkov počas spočítania kamzíkov možno podľa neho spomenúť spozorovanie 12 medveďov vo vysokohorskom prostredí.
Rok po vzniku TANAPu žilo na jeho území približne 160 kamzíkov, čo bolo menej ako je len tohtoročný prírastok. O štyri roky neskôr dosiahol ich počet takmer 600 a v roku 1964 až takmer 950 kusov. V nasledujúcich rokoch ich počty neustále kolísali. Príčinou boli najmä pytliactvo, vyrušovanie návštevníkmi v ich prirodzených lokalitách, výskyt či prelety vrtuľníkov. Z prírodných vplyvov to bol napríklad neskorý jarný sneh, klimatické zmeny či prímes ťažkých kovov v ovzduší.
V posledných piatich rokoch je zaznamenaný nárast kamzíčej populácie v tomto vzácnom území a to zásluhou opatrení ako napr. vynáškou soli, prikrmovaním jarabinou v čase potravinovej núdze a kontrolou dodržiavania ustanovení Návštevného poriadku zo strany správcov územia TANAPu a TPN.
 

Vyberte región